Eduskunnan päätös kannattaa sukupuolineutraalin avioliittolain edelleenvalmistelua herättää kysymyksen: mitä seuraavaksi? On pohdittu sitä, miten avioliitto tämän jälkeen tulee muuttumaan esimerkiksi lukumäärän suhteen. Voisihan olla hyvä, että lapsella olisi kahden rakastavan vanhemman sijaan vaikkapa viisi. Lastenhoitovuorotkin voisi olla helpompi järjestää, eikä moniavioisuus loukkaisi kenenkään oikeuksia.

Mutta eduskunnan perjantaisen päätöksen jälkeen voidaan myös kysyä, miten sukupuolineutraalius alkaa vaikuttaa yhteiskuntaan laajemmin. Nyt jo vihreät nuoret ovat ottaneet agendalleen ”kolmannen sukupuolen” tunnustamisen. Sukupuolineutraalius pidemmälle vietynä voi tarkoittaa sitä, että ei enää saa puhua miehistä ja naisista. Ruotsissa on otettu käyttöön pronomini ”hen” perinteisten eri sukupuoliin viittaavien ”han” ja ”hon” rinnalle ja joissain tapauksissa myös niiden sijaan. Muun muassa eräässä päiväkodissa käytetään kaikista lapsista pronominia ”hen”. Päiväkodin johtajan mukaan näin ”lapsi kasvatetaan ajattelemaan, että hän voi olla oma itsensä.” Sukupuolisuus ei siis ole enää itseen vaikuttava tekijä. Tässä asiassa voimme suomalaisina tietysti ylpeillä siitä, että olemme olleet paljon ruotsalaisia edellä. Meidän ”hän” kun ei ole sukupuolisidonnainen.

Mutta mitä kaikkea oikeasti seuraa, kun sukupuolineutraali ajattelu viedään johdonmukaiseen päätökseen. Kauppojen vaateosastoilla ei enää saa olla erikseen miesten ja naisten osastoja, tai vaihtoehtoisesti niiden rinnalla tulee olla ”kolmannen sukupuolen” osasto. Sama koskee yleisiä WC-tiloja. Entä uimahallien pukuhuoneet? Tyttöjen ja poikien leluista puhuminen on jo kauan ollut pannassa, vaikka poika alkaakin lahjaksi saamallaan nukella ammuskella ja tyttö hoitaa leikkipyssyään kuin vauvaa. Sukupuolineutraalius toisi mukanaan senkin, että sukupuolenkorjaushoidot voitaisiin lopettaa. Yhteiskuntamme on niin vahvasti rakentunut kahden eri sukupuolen mukaisesti, että sukupuolineutraaliuden vaatimus tulee aiheuttamaan yllättäviä ja merkittäviä muutoksia.

Yhden ongelman parissa niin vihreät nuoret kuin muutkin asiaa voimakkaasti ajavat joutuvat painimaan pitkään: Miten onnistuu sukupuolineutraali lisääntyminen?